הבנות שלכם מתקרבות לגיל 10 או כבר נמצאות בגיל ההתבגרות? הבנים שלכם עוד מעט בר מצווש?
ברוכים הבאים לגיל ההתבגרות!
תחילתו של גיל ההתבגרות מוגדרת אצל בנות בטווח הגילאים 10-12, עם הופעת הווסת הראשונה, ואצל בנים מעט מאוחר יותר, בגיל 13 לערך. השלמת המעבר בין ילדות לבגרות מסתיימת לרוב בתחילת שנות העשרים של האדם הצעיר.
גיל ההתבגרות הוא גיל אשר באופן טבעי מתגלעים בו קשיים רגשיים על רקע המעבר מילדות לבגרות, ומתבגרים רבים וכן הוריהם נזקקים לעזרה מקצועית לסייע למתבגרים לעבור את תהליך ההתבגרות באופן מיטיב.
כמטפלת קלינית אחד מתחומי ההתמחות שלי הוא טיפול במתבגרים, וביחסי מתבגרים-הורים. במהלך שנות עבודתי שימשתי כעובדת סוציאלית ומטפלת קלינית במסגרות חינוכיות שונות, ומאחוריי ניסיון עשיר בטיפול בנערים ונערות בעלי קשיים שונים ומגוונים, נורמטיביים ופתולוגיים.
אני מטפלת במתבגרים והוריהם בקליניקה הפרטית שלי כבר קרוב לשלושה עשורים, ומסייעת להם בכל הקשור למשברים שהם חווים בגיל ההתבגרות המצריכים התערבות מקצועית. אני מציעה למתבגרים שלכם ולכם, ההורים, מספר סוגי טיפול:
- טיפול פרטני למתבגר.ת
- "מורה לחיים" למתבגר.ת
- הדרכת הורים
- הנחייה רוחנית להורים
- טיפול זוגי להורי מתבגרים
הקשיים הרגשיים המאפיינים את גיל ההתבגרות
המתבגרים שלכם עומדים לעבור, או כבר עוברים, שינוי מקיף ועמוק בכל תחומי חייהם: ברמה הפיסית, הרגשית, הקוגניטיבית, המשפחתית והחברתית כמובן. סביר להניח שהם יחושו או חשים כבר עכשיו, חוויה פנימית של חוסר יציבות וחלק מן הקשיים הרגשיים הללו:
- תחושות של תלישות וניתוק רגשי,תחושות של בדידות, ובדידות קיומית
- אכזבה מכם ההורים, והרגשה כי אינכם מבינים לליבם
- אמביוולנציה בקשר עם ההורים – אהבה ודחייה בו זמנית
- חששות מעיכוב או אי התפתחות פיסית נאותה
- חששות מהתפתחות מראה גופני לא מצודד
- פחדים מדחייה חברתית, חרם וחוסר פופולאריות, או התנסות ממשית בדחייה כזו או בחרם
- רמה גבוהה של שיפוטיות וביקורת עצמית
- קשיים ולבטים בנושאים של יחסים זוגיים, ודכדוך או דיכאון במקרים של אהבה נכזבת
- קושי ובלבול בניסיון למצוא משמעות פילוסופית לחיים וחיפוש אחר נתיב חיים רוחני
- קושי בגיבוש מערכת אמונות, ערכי מוסר אישיים וסגנון חיים מתאים ומספק
- פחדים וחרדות בתהליך גיבוש הזהות המינית
- התמודדות עם דחפים מיניים עזים ותסכול מיני, חרדות מהתנסויות מיניות ראשונות
- פחדים מחוסר שליטה בהתנהגות, מאיבוד השפיות וממוותפחדים מאי הצלחה בעתיד וחשש מלאכזב את ההורים
- קשיים בריכוז והתמדה בלימודים
- תנודות חריפות במצב הרוח
- תחושות ריקנות ודכדוך, חוויית מוות רגשי והתפרקות
- רגישות גבוהה, קוצר רוח וחוסר סבלנות
- חוסר שביעות רצון מהעצמי
- תחושות של אשמה וצער על ההתנהגויות האימפולסיביות והמתריסות.
כל אלה הם קשיים רגשיים אופייניים לגיל ההתבגרות, וכל מתבגר יחווה אותם בצורה אחרת, בעוצמה ומשך אחרים.
לצד הקשיים הרגשיים המאפיינים את גיל ההתבגרות, שימו לב בעיקר לתופעות הנפשיות בקרב מתבגרים המצריכות התערבות מקצועית וטיפול מתאים: כמו הפרעות אכילה, הפרעות חרדה, הכוללות בעיקר חרדה חברתית וחרדת בחינות, דיכאון, ואף אובדנות.
למאמר מקיף שלי על תופעות גיל ההתבגרות – "גיל ההתבגרות הגיל הלא רגיל" – לחצו כאן
אז מתי כדאי לשלוח את המתבגרים שלכם אליי לטיפול?
כדאי להבין, שגיל ההתבגרות הוא גיל לא קל עבור המתבגרים, לא רק משום שהם עוברים דברים לא פשוטים, אלא משום שפעמים רבות בשל אופי תהליך ההתבגרות – המתבגרים שלכם לא מעוניינים לשתף אתכם במה שקורה להם. הדבר קורה בשל תהליך ההיפרדות הרגשית מכם, שהוא תהליך בריא. יחד עם זאת במצבי מצוקה, למרות שהם בוחרים להימנע מכם, המתבגרים שלכם ישמחו להיות בקשר, לשתף ולקבל עצות ממבוגר אחר. לכן טיפול רגשי למתבגרים הנמצאים במצוקה, חשוב ותומך מאוד בגיל ההתבגרות.
עזרו למתבגרים שלכם להגיע אליי לטיפול כאשר אתם חשים שישנה פגיעה ממשית בחיי היום יום שלהם:
שימו לב במיוחד לעוצמת הקשיים ומשך הקשיים שחווים המתבגרים שלכם. במידה ועוצמת הקשיים משמעותית, והקשיים מתמשכים ומפריעים למתבגר שלכם בתפקודו היום יומי לאורך זמן, כדאי שתשקלו לסייע להם להגיע לטיפול רגשי.
- שימו לב למשל אם המתבגרים שלכם חוזרים מדי יום ובאופן אינטנסיבי על משפטים שליליים כמו "אני מכוערת", "אני בטוח לא אצליח בבחינה כי אני כישלון", "העולם הזה נוראי", "החיים שלי בזבל", ועוד.
- אם אתם מזהים שמצב הרוח שלהם קשה רוב הזמן, לאורך זמן
- אם אתם רואים שהם נמצאים בחדרם רוב הזמן
- אם הם אינם יוצאים או נמצאים באינטראקציה עם חברים לאורך זמן
- אם אתם חוששים שהמתבגרים שלכם משתמשים בסמים או שימוש מופרז באלכוהול
- אם אתם מזהים שהם נתונים בחרדות קשות או התקפי חרדה
- אם הילדים שלכם מתקשים להתרכז בלימודים ובמטלות שלהם באופן עקבי
- אם אתם מזהים דפוסים של שינויים באכילה – הקאה/בולמוסי אכילה
- אם אתם מזהים התנהגויות תוקפניות כלפי אנשים או בעלי חיים
- אם אתם מזהים התנגדות קשה לחוקים, השחתת ציוד, הונאה או גניבה
- אי ביקור סדיר בבית הספר
- אם אתם חשים שייתכן וילדכם מוחרם או מאויים בבית הספר
- אם המתבגר שלכם נוהג בווכחנות והאשמת אחרים בהתנהגות שלו באופן מופרז
במיוחד: אל תקלו ראש באמירות אודות מוות כמו "בא לי למות". פנו לייעוץ. היו ערים ושימו לב למתבגרים שלכם.
קשיי התנהלות של הורים מול המתבגרים
לא אחדש לכם דבר אם אומר, שלא רק למתבגרים שלכם קשה בגיל ההתבגרות, אלא גם לכם ההורים קשה להכיל את ה"גיל הלא רגיל" הזה.
קשיי המתבגרים גורמים לכך שלעתים מתפתחים אצל הוריהם קשיים של התנהלות מול המתבגרים שלהם:
- נטישה רגשית – ישנם הורים הנוטשים את המתבגר ברמה הרגשית כדי להימנע מריבים וקונפליקטים לא נעימים עימו, כי הם מתקשים להכיל קונפליקטים בעצמם. הדבר מתבטא בחוסר הקשבה, בהימנעות משיחות ואינטראקציות כלשהן עם המתבגרים וחוסר אמפטיה לקשיי המתבגר.
- חוסר בגבולות – ישנם הורים שלא שמים גבולות למתבגרים שלהם ומאפשרים להם לנהוג באופן בלתי בוגר וחסר אחריות, ללא פיקוח. לדוגמא, מאפשרים למתבגרים לבוא ולצאת מן הבית ללא בקרה גם בשעות מאוחרות בלילה, מאפשרים להם לשתות אלכוהול בלי פיקוח, מאפשרים להם לצאת עם חברים מבוגרים מהם בהרבה, מאפשרים להם לא להגיע לבית הספר, לא להכין שיעורים, ועוד.
- הרמוניה מלאכותית – ישנם הורים המתקשים לקבל את קשיי המתבגרים שלהם ואת תפקידם לשמור עליהם, ויוצרים "הרמוניה מלאכותית" דרך הפיכתם את עצמם ל"חברים" של המתבגרים. ישנם הורים שמעשנים סמים עם הילדים שלהם, יוצאים איתם למסיבות, מספרים למתבגרים שלהם תכנים לא הולמים כמו פרטים אינטימיים על הזוגיות שלהם, או חוויות חיים אישיות, ולעתים מבקשים מהמתבגרים שלהם שישתפו אותם גם בחוויות האישיות שלהם. דרך זו מאפשרת להורים מסוימים גם לחוש צעירים ו"COOL", משום שלעתים קשה להם לשאת את העובדה שהם לא צעירים בעצמם.
- פחד מן המתבגר והיפוך תפקידים – ישנם הורים החווים פחד וחשש מן העוצמות הרגשיות של המתבגר, ומתוך כך נותנים למתבגר להפוך לבעל הסמכות, ואילו הם נותרים חסרי אונים מולם. למשל, המתבגר מחליט על חוקים חדשים בבית, לוקח את הרכב המשפחתי בלי לשאול, לוקח כסף מהארנק של הוריו ללא רשות, ומשליט טרור בבית.
- חשש מטעות – תחושה של ההורים שהם אינם יודעים כיצד להתמודד עם התנהגויות שונות של המתבגר, ומתוך כך הם נמנעים לקחת החלטות הנוגעות לו, גם כדי לא לשאת באשם בשל תוצאות אפשריות.
אם אתם מזדהים עם הקשיים הללו, וחשים שאתם צריכים תמיכה מקצועית, אתם מוזמנים לבוא אליי להדרכת הורים, או לטיפול עם המתבגר שלכם.
סוגי הטיפול
• טיפול פרטני במתבגרים: הקווים המנחים שלי
לדעתי, טיפול נכון במתבגרים כולל הבנה עמוקה של המטפל למצב המורכב והרגיש בו נתון המתבגר מתוקף פירוק זהותו הקודמת כילד והתחלת גיבושה של אישיותו הבוגרת. בטיפול אצלי יקבלו המתבגר.ת שלכם טיפול מעצים שיסייע להם לחזק את החלקים הבוגרים שלהם ולהיפרד בהדרגה מדפוסי התנהגות שאינם משרתים אותם עוד. בתהליך זה אני עוזרת למתבגרים להבחין ולמיין את האמונות, המחשבות, הרגשות וההתנהגויות הבוגרות מן האחרות, ומסייעת להם בייצוב התודעה הבוגרת המתפתחת בהם.
למרות שישנם מתבגרים ששמחים מאוד לקשר טיפולי ונעזרים בו יחסית בקלות, ישנם מתבגרים שחשים קונפליקט עמוק בין הרצון לפתח קשר אדם בוגר, והצורך שלהם בהכוונה מאדם בוגר, לבין ההתנגדות ליצירת קשר מסוג זה כחלק ממרדנות וצורך בעצמאות. קונפליקט זה בא לעיתים לידי ביטוי באמצעות ניהול משא ומתן מתמשך עם המטפל.ת על גבולות הטיפול, ולעתים גם כניסה ויציאה מן הטיפול. יש להבין כי מאפיינים אלה הינם חלק בלתי נפרד מהטיפול בחלק מהמתבגרים, וכי חוסר היציבות בקשר הטיפולי הוא טבעי ונורמלי בגיל ההתבגרות.
יחד עם זאת, קשר תומך, אינטימי ומרגיע עם דמות בוגרת יאפשר למתבגרים שלכם להתמודד עם תחושות הבלבול, הבדידות והתנודות החריפות במצב רוחו – ובמיוחד במצבים של מצוקה נפשית קשה והתנהגות אובדנית. קשר עם מטפל רגשי הוא בעל חשיבות רבה ביותר במידה ואין למתבגר קשר תומך עם הוריו מסיבות שונות (פטירה, מחלות פיסיות ונפשיות, חוסר תפקוד, התמכרויות, וכו') ומערכת התמיכה בו דלה.
• "מוֹרָה לחיים"
"מורָה לחיים" הינו תהליך ייחודי אשר אני עורכת עם מתבגרים, שעיקרו הוא סיוע למתבגרים שלכם לבחון את האמונות, הערכים ועיצוב סגנון החיים העתידיים שלהם, בנוכחות דמות בוגרת מלווה ותומכת.
תהליך זה בא לסייע למתבגרים שלכם להתלבט בנוגע להיבטים פילוסופיים, רוחניים וחברתיים, ובחיפושם אחר משמעות וסיפוק בחייהם, תוך שמירה על איזון נפשי וגופני.
תהליך איתי כ"מורָה לחיים" חשוב מאוד עבור המתבגרים משום שפעמים רבות, מתוך חוסר ניסיון ומודעות, הם עלולים להיקלע במהלך החיפוש העצמי למצבים קיצוניים ולא מאוזנים כמו שימוש בסמים קשים, הצטרפות לכתות, התנסות ביחסים זוגיים לא מיטיבים, התנהגות מינית לא מובחנת והתחברות לאנשים מפוקפקים – בדרך כלל מבוגרים מהם, ועוד.
הליווי שלי כ"מורָה לחיים" מאפשר למתבגרים שלכם ללמוד על עצמם ואת העולם ממקום שקול יותר ובטוח, ומסייע למתבגר לבחור את ההתנסויות המתאימות לו מתוך חמלה עצמית ומודעות לפעולותיו, ולא מתוך אימפולסיביות וחוסר איזון. יש לציין כי תהליך הליווי שלי כ"מורָה לחיים" איננו טיפול רגשי, וגם מתבגרים אשר אינם חשים מצוקה רגשית משמעותית יכולים ליהנות ממנו ולהתפתח באמצעותו.
• הדרכת הורים
חלק חשוב ובלתי נפרד מן הטיפול במתבגר.ת שלכם הוא הדרכת הורים. הדרכת הורים תאפשר לכם ההורים לקבל את התמיכה והעזרה להם אתם נזקקים כדי לשאת את תהליך התבגרותו של ילדיכם, ולהתמודד עם שלל הקשיים האישיים המתעוררים בתוכם. במפגשי ההדרכה אני אעודד אתכם לעמוד איתן מול התנהגויות לא נאותות של המתבגר.ת, ומאידך לתמוך ולתגמל את התנהגויותיהם הבוגרות והאחראיות. הדרכה מתאימה תאפשר לכם לחוש בטחון בהתמודדות מול המתבגר שלכם, ותיתן לכם חוויה של מסוגלות הורית טובה ומיטיבה.
• הנחייה רוחנית להורים
ההנחייה הרוחנית שאני מציעה לכם ההורים, היא התבוננות משותפת שלנו יחד בתהליך ההתבגרות של המתבגרים שלכם כהזדמנות שלכם עצמכם להתפתח מבחינה רוחנית ברמה האישית, הזוגית וגם ברמה המשפחתית. תהליך זה כולל התחברות משותפת לרעיונות רוחניים גבוהים, לדרכי התבוננות באירועי חיים בכלל ואירועי גיל ההתבגרות בפרט.
• טיפול דיאדי – הורה ומתבגר
סוג נוסף של טיפול בגיל ההתבגרות שכדאי לכם לשקול – הוא טיפול דיאדי, הכולל נוכחות של אחד מכם ההורים והמתבגר.ת שלכם. (לרוב לא רצוי לערוך טיפול של שני ההורים והמתבגר.ת כיוון שבמצב זה המתבגרים נוטים לחוש כי מתקיימת חזית הורית מולם, והם עלולים לחוש מותקפים).
טיפול דיאדי יתאים לכם בעיקר אם אתם חשים שקיימים ביניכם למתבגר.ת קשיי תקשורת מורכבים, המקשה על דיאלוג בונה ביניכם. התערבות טיפולית יכולה לסייע לכם רבות בכינון יסודות לתקשורת חיובית ומקדמת.
• טיפול זוגי להורי מתבגרים
הפרת האיזון המשפחתי בתהליך ההתבגרות של אחד הילדים משפיעה לעתים גם על תת המערכת הזוגית. בעיות שהיו קיימות קודם לכן ולא טופלו עולות, ובעיות חדשות מצריכות התייחסות. ישנם מצבים בהם, בשל החרדה מהערעור החל בזוגיות, תולים ההורים את הבעיות הזוגיות שלהם במתבגר.ת, ולפעמים אף מאחדים כוחות נגדו.ה, כדי להקהות את הקשיים המתגלעים ביניהם. מצב זה גורם למתבגר.ת לתחושות קשות ולאשמה, כאילו היא או הוא אשמים בקשיים שבין ההורים. טיפול זוגי נכון במצב זה עוזר להורים להתמודד בעדינות ובאמפטיה עם הקשיים הזוגיים שלהם, ובכך לאפשר למתבגרים להתרכז בתהליך התבגרותם.
לסיכום, גיל ההתבגרות הוא גיל רב תהפוכות וקשיים רגשיים. אל תישארו לבד, ואל תשאירו את המתבגרים שלכם לבד. אתם מוזמנים אליי בשמחה לקבל עזרה מקצועית ומדוייקת, תמיכה, ייעוץ, הקשבה וטיפול – למתבגרים שלכם ולכם.
לקריאה נוספת: גיל ההתבגרות – הגיל הלא רגיל
נתראה בקליניקה או און ליין,
שלי.